Verslagleggen in de ggz

Persoonlijke coaching

Je bent veel tijd aan kwijt aan je rapportages. Dus wil je sneller en beter verslagleggen. Doelgericht de kern uit het verhaal van een cliënt halen. Alleen opschrijven wat echt belangrijk is.

Soms krijg je de feedback dat je verslagen te lang zijn, of juist te kort. Ze zijn niet overzichtelijk of niet duidelijk geformuleerd.

Wil je gericht je verslaglegging verbeteren? Persoonlijke coaching kan dan een goede keuze zijn.

Je doel

Professionele cliëntverslagen

Je ambitie is dat je:

 • professioneel en kernachtig rapporteert volgens de AVG
 • heldere e-mails en brieven schrijft naar externe partijen, zoals huisartsenbrieven en verwijsbrieven
 • verslaglegging je minder tijd en moeite kost
 • je dossiers aan het einde van de week compleet hebt
Coaching

Coachingstraject

Resultaat

Na afloop van het coachingstraject Verslagleggen in de ggz schrijf je rapportages en brieven die beknopt, overzichtelijk en makkelijk leesbaar zijn. En natuurlijk AVG-proof. Je beschikt over concrete handvatten om doelgericht en lezergericht te rapporteren.

Daarnaast kost je verslaglegging veel minder tijd en moeite. Je twijfelt minder en je ziet niet meer op tegen je rapportages. Zo nodig heb je een plan gemaakt om je achterstanden in te lopen.

Over ons

Schrijftrainers voor de ggz
met ruim 25 jaar ervaring

Even voorstellen: Nicole Baars en Eline Janssen. Wij zijn allebei neerlandicus en werken als schrijftrainer en schrijfcoach. Elke dag helpen wij medewerkers in de ggz om sneller beknopte en heldere cliëntverslagen te schrijven.

"Eline en Nicole hebben me geleerd om in minder tijd betere rapportages te schrijven. Ik stel mijn verslaglegging nu haast nooit meer uit. En ik vind het leuker dan vroeger. Nou ja... een stuk minder vervelend in ieder geval."

Mike de Vries

Verslagleggen in de ggz

Coaching

Persoonlijke coaching in het kort

 • online: 4 coachingssessies van 1,5 uur
 • planning: om de 2 weken
 • tussentijdse opdrachten: halfuur per week
 • doorlooptijd: maximaal 9 weken
 • startdatum: op korte termijn mogelijk, in overleg
 • vraag meteen een offerte aan

Veelgestelde vragen

Coachingstraject Verslagleggen in de ggz

Welke onderwerpen komen aan bod?

 Je kunt denken aan de volgende onderwerpen. De precieze inhoud van de coaching bepalen we in overleg.

 • AVG: Wat betekent die voor de verslaglegging? Wanneer mag je informatie wel en niet vastleggen en delen?
 • Informatieselectie: Wat neem je wel en niet op in het verslag? Wat zijn hoofd- en bijzaken?
 • Opbouw van een verslag en brief: Hoe vul je een verslagformat efficiënt in? Wat is de juiste opbouw van een e-mail en brief?
 • Objectief en met respect formuleren: Hoe scheid je meningen en aannames van feiten? Hoe onderbouw je adviezen?
 • Helder formuleren: Hoe stem je je taalgebruik af op de lezer? Hoe schrijf je heldere en korte zinnen?
 • Een soepele schrijfaanpak: Hoe schrijf je verslagen en andere teksten in minder tijd? Hoe maak je het jezelf makkelijker en voorkom je dat je vastloopt?
 • Effectief tijdbeheer: Hoe zorg je dat je aan het eind van de week je dossiers compleet hebt? Hoe werk je achterstanden weg?
Hoe gaat zo'n persoonlijke coaching?

We beginnen met een vrijblijvende kennismaking, telefonisch of online. Daarin verkennen we je vraag en bespreken we de onderwerpen van de coaching. Daarna beslis jij of je van start wilt gaan.

In de bijeenkomsten krijg je concrete handvatten en tips voor hoe je je schrijfwerk in de praktijk beter kunt aanpakken. Ook schrijven we samen aan een casus uit je dagelijks werk. Daarmee ga je na afloop aan de slag.

In elke bijeenkomst bespreken we het resultaat: de verslagen die je de weken daarvoor geschreven hebt. Reken op opbouwende en concrete feedback. En: er is natuurlijk alle ruimte voor jouw eigen vragen en dilemma’s.

Voor wie is de coaching geschikt?

Het coachingstraject Verslagleggen in de ggz sluit aan bij alle hulpverleners die rapporteren over cliënten. Denk aan beroepsgroepen als:

 • (gz-)psychologen
 • psychotherapeuten
 • psychiatrisch verpleegkundigen
 • gespecialiseerd verpleegkundigen ggz
 • psychiaters (in opleiding)
 • kindertherapeuten
 • relatietherapeuten

De moeilijkheidsgraad van het coachingstraject stemmen we af op jouw opleidingsniveau.

Wanneer beter coaching dan training?

Coaching is er voor iedereen die graag gericht met zijn of haar eigen vragen en leerpunten op het gebied van verslaglegging aan de slag wil gaan. En daarmee betere teksten wil leren schrijven, in minder tijd. Onderwerpen die voor jou geen probleem zijn, laten we liggen.

Het voordeel van coaching is dat je optimaal persoonlijke aandacht krijgt. Je kunt de coaching op momenten plannen die jou goed uitkomen. Bovendien kost coaching je minder tijd dan een groepstraining.

Vind je het leuk om te leren met en van anderen? Met collega’s binnen je organisatie, of juist met mensen van andere instellingen? Dan past een incompanytraining of open training misschien beter.

Reacties

Wat mensen over het coachingstraject zeggen

“Ik heb in de coaching geleerd om mijn verslagen korter en begrijpelijker te maken. Mijn collega’s zagen meteen het verschil. Je leert schrijftrucs waarvan ik dacht: waarom heb ik dat zelf niet bedacht? En, net zo belangrijk: het rapporteren kost me steeds minder tijd. Dankjewel, Eline!”

Li-Wei Tan

AIOS

“Dit had ik veel eerder moeten doen, dacht ik al na de eerste coachingssessie. Je leert zoveel dingen die je meteen kunt gebruiken in je werk. Ik merk dat ik nu met meer zelfvertrouwen en minder tegenzin aan het verslag begin, na afloop van een cliëntgesprek. Motiverend.”

Martijn van de Nieuwelaar

Zelfstandig gevestigd psycholoog

“De coaching sloot helemaal aan op mijn behoeften. Ik heb nieuwe inzichten gekregen over hoe ik mijn verslag beknopter en overzichtelijker kan maken. Maar ook bevestiging van de dingen die ik al goed deed (en waarover ik twijfelde). Daardoor krijg ik mijn verslagen steeds sneller af.”

Ceyda Demir

Kindertherapeut

Recente blogartikelen

Alternatieven voor ‘Cliënt geeft aan…’

Alternatieven voor ‘Cliënt geeft aan…’

Je schrijft over een cliënt. Dus noteer je heel vaak aan het begin van de zin: ‘Cliënt geeft aan dat…’. Maar soms ben je die standaarduitdrukking ‘geeft aan’ een beetje zat. Je wilt wat anders. Kan dat? Jawel, er bestaan minstens tien alternatieven.

Heldere cliëntverslagen schrijven in de ggz: zes adviezen

Heldere cliëntverslagen schrijven in de ggz: zes adviezen

Een goed cliëntverslag is objectief en concreet, en voldoet aan de AVG. Daarnaast is het beknopt, begrijpelijk en overzichtelijk. In de praktijk hebben hulpverleners weinig tijd voor het schrijven. Hoe zorg je dan toch voor een goed cliëntverslag? In dit artikel vind je onze zes belangrijkste tips.

Contact

Bel ons

06-45 45 04 37

Eline Janssen

06-15 00 33 19

Nicole Baars

Ma-vrij: 9 tot 18 uur

E-mail ons

Contactformulier

Je persoonsgegevens zijn veilig bij ons. Wij geven deze nooit aan anderen.