Home > Training > Incompanytraining

Incompanytraining verslagleggen in de ggz

De medewerkers in je organisatie schrijven ieder op hun eigen manier. De een doet het heel uitgebreid, terwijl de ander erg beknopt is.

Je wilt de kwaliteit van de verslaglegging verhogen. Daarbij is het belangrijk dat de verslagen aan de AVG voldoen. Een training Verslagleggen in de ggz kan dan een goed idee zijn.

 

Je doel

Professionele cliëntverslagen

Je ambitie is dat de medewerkers:

 • professioneel en kernachtig rapporteren volgens de AVG
 • formats voor cliëntverslagen op dezelfde manier invullen
 • professionele brieven schrijven naar externe partijen, zoals huisartsenbrieven en verwijsbrieven
 • hun dossiers aan het einde van de week compleet hebben
Incompanytraining

Incompanytraining Verslagleggen in de ggz

Resultaat

Na de incompanytraining Verslagleggen in de ggz schrijven  medewerkers rapportages, brieven en e-mails die beknopt, overzichtelijk en makkelijk leesbaar zijn. En die bovendien voldoen aan de AVG.

De medewerkers beschikken over diverse concrete handvatten om doelgericht en lezergericht te schrijven. Bovendien kost het verslagleggen hen minder tijd en moeite.

Verslagleggen in de ggz

Incompanytraining

De training in het kort

 • training online: 3 bijeenkomsten van 3 uur
 • training op locatie: 1 bijeenkomst van 6 uur en 1 bijeenkomst van 3 uur
 • aantal deelnemers: maximaal 8 online/10 op locatie
 • startdatum: op korte termijn mogelijk, in overleg
 • kosten: vraag meteen een offerte aan

Veelgestelde vragen

Incompanytraining Verslagleggen in de ggz

Wat is het programma van de training?
 • AVG: Wat betekent die voor de verslaglegging? Wanneer mag je informatie wel en niet vastleggen en delen?
 • Informatieselectie: Wat neem je wel en niet op in het verslag? Wat zijn hoofd- en bijzaken?
 • Opbouw van een verslag en brief: Hoe vul je een verslagformat efficiënt in? Wat is de juiste opbouw van een e-mail en brief?
 • Objectief en met respect formuleren: Hoe scheid je meningen en aannames van feiten? Hoe onderbouw je adviezen?
 • Helder formuleren: Hoe stem je je taalgebruik af op de lezer? Hoe schrijf je heldere en korte zinnen?
 • Een soepele schrijfaanpak: Hoe schrijf je verslagen en andere teksten in minder tijd? Hoe maak je het jezelf makkelijker en voorkom je dat je vastloopt?
 • Effectief tijdbeheer: Hoe zorg je dat je aan het eind van de week je dossiers compleet hebt? Hoe werk je achterstanden weg?
Hoe gaat zo'n schrijftraining?

Reken op een interactieve manier van werken. Dus geen lange monologen van de trainer en geen oeverloze powerpoints. De deelnemers krijgen per onderwerp een blokje uitleg en praktische handvatten.

Daarna gaan ze aan de slag met schrijfoefeningen. Ze reflecteren op de eigen verslagen en die van collega’s. De trainer toont de teksten via het scherm en geeft gerichte schrijftips. Er is veel ruimte voor individuele vragen en dilemma’s.

Waarom is acht deelnemers het maximum?

Interactie is ons sleutelwoord. Dus vinden we het belangrijk om letterlijk iedereen in beeld te hebben. Bij een online training kunnen we maximaal 8 deelnemers op het scherm zien.

Als we de training op locatie geven, is een groep van 9 of 10 deelnemers ook mogelijk. Hoe kleiner de groep, hoe meer persoonlijke aandacht. Het minimum aantal deelnemers is 4.

Voor wie is de training bedoeld?

De training Verslagleggen is er voor de volgende beroepsgroepen:

 • psycholoog
 • psychotherapeut
 • psychiatrisch verpleegkundige
 • gespecialiseerd verpleegkundige ggz
 • psychiater (in opleiding)
 • kindertherapeut
 • relatietherapeut

Het programma en de oefeningen stemmen we af op het opleidingsniveau.

Mogen onervaren medewerkers ook meedoen?

Jazeker, ook nieuwe ggz-medewerkers en stagiairs zijn welkom. Zij kunnen de schrijfoefeningen gewoon meedoen en zich laten inspireren door hun collega’s.

Als we met een casus werken, krijgen de weinig-schrijvers een speciale opdracht. De open blik van nieuwkomers werkt vaak verfrissend voor de oude rotten in het vak.

Gaat de training echt tijd besparen?

Na elke bijeenkomst vragen we de deelnemers om het geleerde meteen toe te passen op hun verslagen en e-mails. Misschien kost dat in het begin juist wat meer tijd. Je werkt niet meer op de automatische piloot, maar gaat bewust anders denken, informatie selecteren en noteren.

Hoe vaker je met de nieuwe aanpak werkt, hoe makkelijk het schrijven zal gaan. Oud-deelnemers vertellen ons dat ze na enige oefening echt minder tijd nodig hebben voor de verslaglegging. Hun verslagen en e-mail worden korter.

Over ons

Schrijftrainers voor de ggz
met ruim 25 jaar ervaring

Even voorstellen: Nicole Baars en Eline Janssen. Wij zijn allebei neerlandicus en werken als schrijftrainer en schrijfcoach. Elke dag helpen wij medewerkers in de ggz om sneller beknopte en heldere cliëntverslagen te schrijven.

"Eline en Nicole hebben me geleerd om in minder tijd betere rapportages te schrijven. Ik stel mijn verslaglegging nu haast nooit meer uit. En ik vind het leuker dan vroeger. Nou ja... een stuk minder vervelend in ieder geval."

Mike de Vries

Reacties

Wat trainingsdeelnemers achteraf zeggen

‘Nicole is een enthousiaste en gedreven trainer met kennis van zaken. Ze gaat uit van je sterke punten en denkt met je mee over hoe je je verslagen korter en begrijpelijker kunt maken. Ik ben erg blij met Nicole’s persoonlijke feedback op mijn eigen verslagen.’

Koen Peters

SPV

‘Ik vond de training heel leuk en leerzaam. Was fijn om de heldere handvatten van Eline meteen op mijn eigen verslagen en brieven te kunnen toepassen. Ook de uitwisseling met collega’s in subgroepen is prettig. Je leert veel van elkaar.’

Naima Bouhar

Gz-psycholoog

‘Van tevoren zag ik best tegen de online training op. Maar het is me alles meegevallen. De drie bijeenkomsten zijn lekker praktisch en interactief. De trainer zorgt voor een goede sfeer en geeft persoonlijk aandacht. Je kunt echt met al je vragen bij haar terecht.’

Monica Horvath

Gespecialiseerd verpleegkundige

Contact

Bel ons

06-45 45 04 37

Eline Janssen

06-15 00 33 19

Nicole Baars

Ma-vrij: 9 tot 18 uur

E-mail ons

Contactformulier

Je persoonsgegevens zijn veilig bij ons. Wij geven deze nooit aan anderen.