Achterstand in je dossiers wegwerken: drie tips

Soms loop je achter met je verslaglegging. Je leidinggevende heeft al een paar keer gevraagd om je dossier compleet te maken. Zucht… Hoe ga je te werk?

Achterstanden veroorzaken stress. Vaak weet je niet meer precies wat je had willen opschrijven, dat is nog eens extra vervelend.

Wat te doen? Plan een of meerdere dagen voor de inhaaltaak. Regel dat je geen cliënten hoeft te zien en zet je telefoon uit.

Begin niet meteen te typen, maar pak pen en papier. Wat weet je nog over elk van de cliënten van wie je de dossier compleet moet maken? Al schrijvend komt er vast wel weer wat informatie naar boven.

Ga dan aan de slag met het maken van de verslagen. Bepaal van tevoren hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan de verslagen en brieven. Wees realistisch en houd je aan de gestelde tijd.

Een huisartsenbrief schrijf je niet in tien minuten. Plan bijvoorbeeld een klein uur. Anderhalf uur is echt niet nodig. Na elk stukje werk beloon je jezelf met een vorm van beweging, het liefst in de buitenlucht.

Wat ook kan helpen, is een afspraak maken met een collega die net als jij achterloopt. Ga met elkaar een dagje zitten voor de achterstallige gespreksverslagen.

Een pot thee, een zak drop of een pak koekjes maken het gezellig. Bespreek van uur tot uur wat je hebt gedaan en wat je vervolgens gaat afmaken. Samen sta je sterker!